Section Tittle

Az Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon

Régi vágyam teljesül a Szalonunk megvalósításával; olyan kultúrkörben tölteni szabadidőmet, ami közegével inspirál, feltölt szellemileg, segít eligazodni az információs dömpingben. Meghívott előadóink területük leginkább elismert szakértői közül kerülnek ki, az est állandó háziasszonya pedig Serfőző Krisztina, műsorvezető, a kávéházunk felett elhelyezkedő Art And Text galéria egyik vezetője.

Témaválasztásaink mentén vendégünk az aktualitás tükrében elemzi a múltat, jelent, latolgatja a jövőt. Ami jár a szellemnek, az egyensúly miatt járjon a szervezetnek is: az est nem nélkülözheti az elérhető legjobb patékat, pástétomokat, süteményeket, tortákat, borokat, pezsgőket, kávékat.

Szeretném, ha az Ëgoist Szalon mások számára is azt jelentené, amit nekem, és minőségi időtöltés gyanánt “rászoknának”, törzsközönséget, hagyományt teremtve a Belvárosi Kulturális Szalonnak.” – Dér Tamás

Az Est háziasszonya: Serfőző Kriszta  serfozo-kriszta

Egoist Belvárosi Kulturális Szalon: Budapest 1054 Honvéd u. 3.
Asztalfoglalás: +36706432331, szalon@egoistcafe.hu

Az eseményre asztalfoglalás szükséges!

 

VI. Párizs ege alatt / Francia est – 2016. május 12. 19:00 óra

Téma: Francia sanzon

Bardóczy Attila miközben eljátszotta az Evita, A Jézus Krisztus Szupersztár, a Nyomorultak, és a Miss Saigon főszerepét, és nemcsak itthon , külföldön is, mindig különleges szerelem volt számára a francia sanzon.

Orosz Zoltán három egymást követő évben megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus Díjjal ismerték el. Orosz Zoltán szívéhez is mindig nagyon közel állt a francia sanzon, így – ihletet merítve a kortárs francia harmonikaművész, Richard Galliano munkásságából – friss zenei ötletekkel, mai hangszereléssel létrehozta a „New Chanson”-t.

Duója Bardóczy Attila előadóművésszel – akivel immár több mint tizenöt éve zenélnek együtt – a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen elnyerte a legjobb külföldi előadónak járó első díjat.

2002 decemberében jelent meg közös lemezük „Párizs ege alatt” címmel, melyen a legszebb és legismertebb francia sanzonok hallhatóak. A lemezről műsorukba is átörökítik a klasszikus sanzon nagyjai közül Jacques Brel, Charles Aznavour, Edith Piaf, Juliette Greco és Yves Montand dalait, valamint megszólalnak olyan világhírű filmek zenéi is, mint a “Cherbourgi esernyők”, vagy az “Orfeo Negro”. Budapesten a lemez megjelenése után közvetlenül megtartották nagysikerű lemezbemutató koncertjüket, majd evvel a műsorral országos turnéra indultak. Műsoruk azóta is olyannyira népszerű, hogy a turnét minden évben újabb és újabb koncertsorozat követi.

Az est ára: 8990 Ft

13095962_273969122943989_7981167051726294676_n

V. Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon – 2016. március 24. 18.00 óra

Téma: Balázs János Est

A kivételes virtuóz minden darabot saját utánozhatatlan stílusában játszik. Balázs János elsősorban azoktól a szerzőktől – Chopintől, Liszttől vagy Schumann-tól – ad elő a legszívesebben, akik bőséges teret adnak a szabad önkifejezésre és az érzelmek intenzív megjelenítésére. Improvizatív stílusát, virtuozitását, és páratlan tehetségét nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is elismerik. Balázs János amellett, hogy kitűnő művész, szívesen beszél is a zenéről oly közvetlenséggel és alázattal, hogy mindenképp közelebb kerülünk ehhez a varázslatos világhoz.

Szeretettel várunk jó társasággal, finom falatokkal, borokkal, és egy felejthetetlen kulturális élménnyel!

614_249449642062604_6111284128475913093_n

 

IV. Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon – 2016. március 10. 18.00 óra

Téma: “Isten tenyerén ébredtem” Hamvas Béla nyomában

Hamvas Béla a magyar irodalom különös, egyedülálló alakja, aki üstökösként villant fel a magyar kultúra egén. Nem volt előzménye, de nem volt igazi követője, utódja sem. A ma már kultusszá vált író az ötvenes évek sokakat érintő publikációs elhallgattatása után a kádári érában sem kapta meg a szót, hiszen ő még ekkor sem volt hajlandó megkötni a maga publikációs kompromisszumait.

Filozofikus, az egzisztencializmus alapkérdéseit feszegető műveiben – az emberiség kulturális hagyományainak sokféleségét szintetizálva – tett kísérletet az egység, az egyetemes tradíció rekonstruálására, amely segítségével az emberi létezés végső kérdései válaszolhatók meg.
Az idén 80 éves Molnár Sándor, festőművész, az író-filozófus egyik legközelebbi barátjaként legfőbb szellemi forrását Hamvas Béla keleti hagyományokra fogékony szellemtörténeti gondolatai és tanításai jelentették. Életművét befejezettnek tekinti, mely a Hamvasi filozófia alapján megfogalmazott festőjóga ciklusait követi.

Estünk bevezető programjaként az Egoist Belvárosi Kulturális Szalon felett található Art+Text Budapest galériában tárlatvezetést tartunk a mester 80. születésnapja alkalmából rendezett kiállításon.

A tárlatvezetést követően szalonunkban idézzük meg az író szellemiségét – Hamvas Béla életművét hangos könyvekben feldolgozó – Rátóti Zoltán és Huzella Péter előadóművészekkel.

12805799_240325412975027_5605729414610053169_n

III. Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon – 2016. február 17. 18.00 óra

Téma: Radnóti 30.  – Beszélgetés Bálint Andrással, a Radnóti Színház leköszönő igazgatójával

Újabb bensőséges hangulatú est ígérkezik Szalonunkban. Bálint Andrással beszélgetünk színházról, irodalomról, búcsúzásról, aki harminc éven át vezette a Radnóti Színházat.

Az est folyamán legkedvesebb önálló estjeiből – mint a Sem emlék, sem varázslat (Radnóti műveiből), a Jézus-történet színpadra viteléből készült INRI, Márai Sándor, vagy, a boldog békeidők Budapestjét felidéző, Heltai Jenő estje – idézünk.

“Radnóti, költészetében azt keresem, ami az ő magyarságtudatáról, zsidóságáról és katolicizmusáról szól, és szeretnék beszélni a saját családomról, a gyökereimről.” Bálint András

12592244_228299480844287_5666588501879632213_n
II. Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon – 2016. január 28. 18.00 óra

Téma: “Amit a szívedbe rejtesz” Jordan Tamással

Bensőséges hangulatú est ígérkezik az Egoist Belvárosi Kulturális Szalon 2. alkalmával. Jordán Tamás legendássá vált hosszú múltra visszatekintő, megindító József Attila estjével.

A Szabad Ötletek Jegyzéke olyan kiforrott, mélyen átélt, nagyerejű előadás, amely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki egyszer a részesévé vált.József Attila az elfojtott vágyakról, az állandósult kétségekről, a szűkölő félelmekről, és a hatalmas szeretetéhségről beszél. Jordán Tamás intim tolmácsolásában a mű úgy hangzik, mint a szívrejtek legbelsejéből fakadó gyónás. A beszélgetés és József Attila költészetén keresztül bepillantást kaphatunk a költő gondolataiba, érzéseibe, vívódásaiba, melyekben mindannyian magunkra ismerhetünk, ha kíváncsian, nyitott szellemmel és szívvel hallgatjuk.

II. Egoist Kulturális Szalon - Meghívó

 

I. Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalon – 2015. december 30. 18.00 óra

Vendég: Molnos Péter művészettörténész

Az est témája: Nyomozás az aranykor kincsei után…a Bedő házban

Bevezető estünkön Molnos Péter, művészettörténésszel a XX. század egyik legjelentősebb gyűjtőjéről és a gyűjtéstörténet aranykoráról beszélgetünk az Ëgoist Belvárosi Kulturális Szalonnak otthont adó Bedő házban.

A tulajdonos Bedő Rudolf Csontváry egyik felfedezője volt, öt jelentős művét birtokolta, de

Rippl-Rónai József és a nagybányai művésztelep számos alkotója is kedvencei közé tartozott. Kádár Béla mecénásaként felmérhetetlen minőségű és bőségű anyagot illesztett gyűjteményébe a művész alkotásai közül. Antik bútorokkal, Pazar ötvöstárgyakkal díszítette múzeumba illő otthonát, mely szinte egyedüliként vészelte át a XX. századi magyar történelem megpróbáltatásait. Bedő csak egy a számos kiemelkedő gyűjtő közül akikről, Molnos nemrég publikált.

„Aranykorok Romjain” cimű könyvében ír, bemutatva az elképesztő műkincseket magukba foglaló értékes gyűjtemények sorsát, amelyek egy-egy rendkívüli darabjáról valóságos nyomozási folyamat során fejti fel a múlt rejtélyeit. Egyéni kutatással deríti ki például, hogy egy tragikussorsú fiatal festő volt az első magyar, akinek a birtokában Van Gogh festmény volt. És ez lehetett volna a magyar államé is: hiszen 1908-ban, 12 ezer koronáért megvételre ajánlotta fel számukra. A döntnökök túl soknak ítélték (Molnos közli az eredeti levélváltást is), így Van Gogh elkerült az országból. A Virágcsokor vázában című Van Gogh-festmény ma a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum állandó kiállításán tündököl. (A könyv szerint mai ára 60 millió dollár, azaz 17 milliárd forint.) A beszélgetés alatt megismerjük a Bedő házat, s bepillantást nyerhetünk a II. világháború előtti nagypolgárság fényűző életének kulisszái közé.

műsorajánló

Section Tittle